Το Γαλαξείδι είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που έχει κρατήσει αναλλοίωτη την ιστορική της φυσιογνωμία και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978.

Το 1790 ήταν ένα από τα πολυσύχναστα ελληνικά λιμάνια, πύλης της κεντρικής Στερεάς για τις εμπορικές συναλλαγές με την Πελοπόννησο και σταθμός αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων. Την περίοδο της ιστιοφόρου ναυτιλίας ήταν φημισμένο για τον μεγάλο του στόλο, με τα περίφημα γαλαξιδιώτικα ιστιοφόρα, τον πλούτο και τη ναυτική ικανότητα των κατοίκων του, που εκτελούσαν μεταφορές και συναλλάσσονταν με όλα τα λιμάνια της Μεσογείου.4

Παλιά καπετανόσπιτα, με νεοκλασικά στοιχεία και κεραμοσκεπές, τεράστιες άγκυρες που βρίσκονται σε πολλές γωνίες της θαλασσινής πολιτείας, όμορφη ρυμοτομία, με καλοφτιαγμένα καλντερίμια μαρτυρούν το ναυτικό παρελθόν του τόπου.

Το Γαλαξείδι είχε πολλά καφενεία. Μόνο που, όπως παντού όπου αναπτύχθηκε ο τουρισμός, μετατράπηκαν σε εστιατόρια ή καφετέριες. Εδώ ένα καφενείο διασώθηκε και μάλιστα μετεξελίχθηκε με υποδειγματικό τρόπο. Πρόκειται για το πιο παλιό καφενείο του Γαλαξειδίου, το “Καφενείο του Θεμιστοκλή”, της οικογένειας Θ. Καμβύση, στην Ακτή Οιάνθης 55, ένα ισόγειο κτίσμα που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην παραλία του Γαλαξειδίου. Χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής, με μεγάλα ανοίγματα που καλύπτονται από μεγάλες, ξύλινες, ταμπλαδωτές πόρτες, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει σιδηρόφραχτος φεγγίτης. Η ξύλινη στέγη με τα βυζαντινά κεραμίδια στέφει αρμονικά το κτίριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2010 το καφενείο ανακαινίστηκε για να καλύπτει και σύγχρονες ανάγκες -μπαρ, καφετέρια- αλλά, σεβόμενο την ιστορία του, οι επεμβάσεις ήταν υψηλής αισθητικής. Στους τοίχους, σε μεγάλες μαυρόασπρες φωτογραφίες, απεικονίστηκαν στιγμιότυπα από το παλιό καφενείο και το Γαλαξείδι του άλλοτε, ενώ δεν λείπουν εικόνες από γαλαξιδιώτικα σκάφη ή άλλα ιστορικά ντοκουμέντα.

Ο παραδοσιακός ελληνικός καφές σερβίρεται περιποιημένος, ενώ ανάμεσα στις παρτίδες ταβλιού και τα κεράσματα από ούζα μπορεί κανείς  να μάθει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τον βίο και την πολιτεία των κατοίκων του τόπου.